Fekete fokhagymás, csokitorta

Aki fekete fokhagymával dolgozik, biztos nem az első gondolata lesz abból tortát készíteni. De miért is nem? Hiszen a fekete fokhagyma természetes édessége kiválóan harmonizál a csokoládéval. Ez a recept tökéletesen bemutatja, hogy a fekete fokhagymát mennyire változatosan lehet felhasználni akár tortákhoz is! Sőt! A sütemény tésztájába még egy kis sör is kerül!

Hozzávalók

Hozzávalók a piskótához:

  • 200 g vaj kockára vágva
  • 160g kristálycukor
  • 160g barnacukor
  • 4 db tojás
  • 240 g liszt
  • 7 g sütőpor
  • 50 g kakaópor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet finom tengeri só
  • 240 g Guinness sör
  • 150 g tejföl

Hozzávalók a fekete fokhagyma ganache-hoz:

  • 200 g jó minőségű étcsokoládé, finomra vágva
  • 250 g mascarpone
  • 3 evőkanál pépesített fekete fokhagyma (vásárlás: itt)
  • Dekoráláshoz felvert tejszín

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a tortaforma alját (20 cm-es) sütőpapírral, az oldalát pedig kend meg vajjal.
  2. Verd fel a kockára vágott vajat a cukrokkal, a lényeg, hogy jó krémes és “levegős” legyen.
  3. Keverés közben egyesével add hozzá a tojásokat is.
  4. A száraz hozzávalókat keverd össze jól egy tálban: a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, a tengeri sót, majd öntsd hozzá a tojásos, vajas, cukros keverékhez.
  5. Ezután add hozzá a Guinness-t és a tejfölt is, és alaposan keverd össze, hogy sima tésztát kapj.
  6. Felezd meg a tésztát, majd süsd ki mind a két masszát 30-35 percig.
  7. A vége felé csinálj tűpróbát, hogy tényleg jól átsült-e a tészta.
  8. Sütés után hagyd a tortákat öt percig a formájukban, majd óvatosan vedd ki őket, és hagyd őket kihűlni.
  9. Közben készítsd el a ganachet.
  10. Pürésítsd le a fekete fokhagymát egy botmixer segítségével.
  11. Vágd apróra a csokoládét, majd olvasztd fel gőz fölött.
  12. Ha teljesen felolvadt, keverd össze a csokoládét a mascarponéval, és adj hozzá két-három evőkanál fekete fokhagymát is.
  13. Porciózd szét a krémet három egyenlő részre.
  14. Amikor a torták teljesen kihűltek, kend fel a ganache egyharmadát a 2 tortaréteg közé, majd vond be a tortát a másik egyharmadnyi résszel.
  15. Ezután tedd be a tortát 15 perce hűlni a hűtőbe.
  16. Hűtés után kend a tortára a maradék egyharmadnyi adagot is.
  17. Végül díszítsd felvert tejszínnel.
(Kép illusztráció, a recept www.thegarlicfarm.co.uk oldaláról való)

Ajánljuk hozzá

Scroll to Top
Scroll to Top