HU | ENG

Legyen egyszerűen a legjobb, mert az íz Dominál!

FSSC 20000 certification
A fokhagymáról

Fokhagymáról

A természetes antibiotikum, a fokhagyma
Népgyógyászati története

A fokhagyma nemcsak a legerősebben illatozó ételízesítő, de minden bizonnyal az egyik legrégebbi fűszernövény is. Az ősi iszlám legenda úgy tartja, hogy a fokhagyma az ördög bal lábának lábnyomából, a vöröshagyma pedig a jobból nőtt ki. Ez az eredettörténet is tükrözi, hogy rejtélyes gyógyhatásuk miatt számos misztikum övezi a hagymaféléket.
Bár az ördögtől származik, a néphiedelem rendszerint hatásos fegyvernek tartja a fokhagymát a gonosz ellen. Az illatos füzérektől elrettennek a vámpírok, de hatásos lehet a boszorkányok ellen is.

fokhagyma


A hiedelem és a mese mellett azonban hatékony gyógyszerként alkalmazták a fokhagymát az ókori Egyiptomban és Indiában is. Az ókori Egyiptomban meghatározott adagokban osztották a piramist építő munkásoknak, hogy egészségesek és munkaképesek maradjanak. Hippokratész, Plinius és Dioszkuridész is részletesen írt a fokhagymáról az ókorban.

Már több ezer évvel ezelőtt felismerték, hogy az erős fűszernövény nemcsak ízletesebbé varázsolja az ételt, de gyulladáscsökkentő hatása van, és segít távol tartani a legtöbb betegséget, emellett jó az emésztés javítására, bőrproblémák gyógyítására és mérgezések kezelésére is ajánlották.

Hildegard von Bingen a kolostori orvoslásban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a nyersen fogyasztott fokhagyma képes teljes mértékben átadni a benne rejlő erőt és kis adagokban ajánlotta fogyasztását "hogy az ember vére ne melegedjen fel".

De miért is válhatott a fokhagyma a hosszú élet szimbólumává?

Az antibiotikumok egészen a 20. századig ismeretlenek voltak, így jobb híján a természet ajándékait használták gyógyszerként. A penicillint csak 1928-ban találta fel Alexander Fleming, azonban egy közepes fokhagymagerezd nagyjából százezer penicillin-egységnek megfelelő hatással bír. Ezek alapján 10-12 gerezd fokhagyma egy súlyosabb bakteriális fertőzés kezelésére is elegendő. Ha azonban természetes eredetű orvosságként ilyen nagy mennyiségben szeretnéd fogyasztani a fokhagymát, előbb mindenképpen kérd ki orvosod véleményét, ugyanis előfordulhat, hogy a gyomrod nem bírja, vagy túlságosan felhígítja a véred, úgyhogy, ha vérzékeny vagy, csak óvatosan ezzel a csodaszerrel!

Eredete

A hagymafélékhez (Alliaceae) tartozik, melyek a liliomfélékhez (Liliaceae) tartoznak.Közép- és Kelet-Ázsiából származik. Ma már az egész világon, hazánkban is termesztik.A napos, humuszban gazdag talajt szereti.

Hatóanyaga

Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj. Mivel tehát a hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt javasolják nem egyben lenyelni a gerezdet.

Az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után. Pontosan emiatt amennyiben illatmentes fokhagymaolaj kivonatot tartalmazó kapszulával találkozunk, annak hatóanyagtartalma igencsak kétségbe vonható.

A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.

Mit gyógyíts fokhagymával?

fokhagyma


A fokhagyma jellegzetes illatát a kéntartalmú allinin adja. Ízét a szaponinnak köszönheti, de tartalmaz még szelént is. Ezeknek a hatóanyagoknak köszönheti sokoldalú gyógyhatását, aminek köszönhetően akár antibiotikumként is használhatod. A fokhagymának ráadásul semmi mellékhatása nincsen, és szervezeted nem szokik úgy hozzá, mint a legtöbb gyógyszerhez. Baktériumölő hatása mellett remek vértisztítóként is ismert, de összetevői csökkentik a vér alvadékonyságát, és tisztítják érrendszered, ezáltal segítenek elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket is. Nem csak a keringésedre, de emésztésedre is jó hatással van ez a fűszernövény, megfelelő mennyiségben fogyasztva ugyanis remek méregtelenítő és koleszterincsökkentő is, így akár fogyókúrád során is sikerrel alkalmazhatod, ha nem szeretnél sótlan, ízetlen ételekkel diétázni.

És hogy még mire is jó a fokhagyma?

Tapasztalatok szerint az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb szer a fokhagyma. Csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben növeli a ,jó" koleszterin (HDL) arányát, ezzel is akadályozva az érelmeszesedést. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított (metíl-allil-triszulfid). A fokhagyma értágító hatása főleg az agy, a szem és a láb szívtől távol eső, szűkült erein, az úgynevezett perifériás ereken érvényesül. Emiatt jótékony hatású bizonyos típusú fejfájás esetén. A tápcsatorna fertőzéseire (hasmenés, bélhurut) ugyancsak jó hatással lehet.

A fokhagyma néhány jellemzője:

  • oda is eljut, ahova a gyógyszer nem
  • antibiotikus hatású, azaz baktériumellenes
  • influenza és köhögés (légcső- és hörghurut) ellen ugyancsak alkalmazható.
  • gombaellenes, külsőleg is kiváló a gomba kezelésére (láb- és körömgomba esetén dunsztkötésben vethetjük be)
  • sebgyógyításra
  • kiváló vírusölő
  • emiatt a herpesz egyik ellenszere
  • és külsőleg szemölcs kezelésére is alkalmas (lásd talpon lévő szemölcsre fokhagyma dunsztkötésben)
  • igen jó féregűző hatású
  • az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum – csodás, hiszen, mivel természetes, sosem fog rá rezisztencia kialakulni
  • értisztító - szabályosan kisepri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló
  • ezáltal véralvadásgátló
  • és koleszterincsökkentő
  • magas vérzsír (triglicerid) értékek esetén is fogyasszuk
  • vérnyomás csökkentő hatású, amennyiben a magas vérnyomást az okozza, hogy erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek immunstimuláló
  • hatékony rákmegelőző
  • C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns, B-vitamint is tartalmaz
  • vesegyulladás, bélhurut és tüdőgyulladás esetén is vessük be

A legújabb kutatások alapján...

...egyértelművé vált a növény fogyasztásának rákel¬lenes hatása is. Az amerikai rákkutatók szakmai folyóiratának, a Journal of the National Cancer Institute-nak. A hasábjain olyan tanulmányt publikáltak, amelyből kiderül, hogy azoknál az embereknél, akik több fokhagymát, hagymát (vagy az Allium családba tartozó más növényeket) fogyasztanak, gyomorrák sokkal kisebb arányban- fordul elő, mint az ezeket mellőző személyeknél.

Egy másik szaklap, a Carcinogenesis arról írt, hogy a fokhagyma- és a hagymaolaj hatékonynak bizonyult a bőrrák ellen. Ismeretessé vált az is, hogy a fokhagymafogyasztása csökkenti a vastagbélrák előfordulásának valószínűségét. A fokhagymának a népi gyógyászatban évezredek óta megismert előnyös hatását a jobb minőségű készítmények úgy fejtik ki, hogy eközben elkerülhetők a fokhagyma átható szagával járó kellemetlenségek, illetve a nyers fokhagyma okoz¬ta gyomorégés.

Ne feledjük, hogy nyersen és szétrágva, nyállal keveredve hat igazán (hiszen ekkor keletkezik fő hatóanyaga, az allicin), tehát ha megsütjük, akkor is elveszíti értékes tulajdonságait.

Vérhígító hatású gyógyszer szedése esetén ne fogyasszunk fokhagymaolaj kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítőt az orvosunkkal történő folyamatos ellenőrzés nélkül.

Mennyit és hogyan?

Ahhoz, hogy a fokhagyma gyógyhatása érvényesülhessen, naponta legalább két-három gerezddel kell fogyasztanod. A fokhagymás pirítós finom és ízletes reggeli, azonban, ha társaságba mész, lehet, hogy kellemetlenségeket okozhat, ugyanis a növény átható illata nemcsak rossz leheletet okoz, de aromája a bőrön át is érezhető. Ha ezt a mellékhatást szeretnéd elkerülni, fogyaszd a nyers fokhagymát almával, mézzel vagy citromlével, vagy alaposan főzd szét, és süsd bele az ételekbe.[Forrás: Femina.hu]

Fokhagyma kúra

1.Csináljuk végig a következő fokhagyma kúrát az immunrendszer erősítésére és az erek kisöprésére (érelmeszesedés elkerülésére és gyógyítására)

* 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk.
* 10 napig áztatjuk 3 dl 96%-os alkoholban, lezárt üvegben.
* Naponta egyszer felrázzunk egy kicsit, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük.
* 10 nap leteltével a pépet tiszta ruhán átszűrjük egy üvegbe, így egy tömény, ragacsos fokhagymakivonatot kapunk.

fokhagyma kúra


Mindig étkezés előtt kell meginni kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve a következő módon:

 Napok   Reggel  Délben  Este
1. nap  1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap 15 csepp 14 csepp  13 csepp
7. nap 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap 3 csepp 2 csepp 1 csepp


A fokhagyma kúra ideje alatt emeljük meg szokásos napi vízfogyasztásunkat.

Citromos fokhagyma kúra

Értágító, frissítő fokhagymakúra recept olyan variációban, amikor viszonylag jól kezelhető a fokhagyma erős illata (vagy szaga?) is.

  • 30 gerezd fokhagyma
  • 5 egész citrom (lehetőleg "bio")
  • Összeaprítjuk vagy turmixoljuk!
  • 1 l vizet hozzáadunk, rottyanásig melegítjük, nem szabad forralni!
  • Leszűrjük egy üvegbe és ha kihűlt hűtőszekrényben tároljuk!

Ajánlott adag: éhgyomorra 1/2 dl
Kúraszerűen: 30 nap 8 nap szünet és újabb 30 nap

Csak az első 2 nap szokatlan, azután egész jó! Mindig fel kell rázni, különben a végére nagyon sűrű marad és úgy már nem igazán kellemes.